Kolejny przykład ingerencji w aranżację projektu gotowego domu jednorodzinnego - projekt Studia Z500 Zx26.
Tym razem na tapecie będzie kuchnia. Początkowo w przygotowanych wizualizacjach zostawiłam układ z projektu zmieniając jedynie usytuowanie sprzętów. Jednak znajdując miejsce na stół jadalniany w pokoju dziennym, kuchnia w kształcie litery L, pozostałaby z niewykorzystanym miejscem na środku pomieszczenia i z niewielką ilością blatu roboczego.
Druga propozycja zagospodarowania przestrzeni przewiduje wyspę dostępną z trzech stron. Wersja z wyspą zapewnia dużą ilość blatu, możliwość przygotowywania posiłków przez więcej niż jedną osobę, skoncentrowanie pracy w jednym miejscu.
Konieczne zmiany przy takim układzie, to przeniesienie drzwi do spiżarni.
Piewotna aranżacja
Wprowadzone zmiany w aranżacji
Wizualizacja - propozycja nr 1.
Wizualizacja - propozycja nr2.
Moim zdaniem nie ma recepty na zaprojektowanie idealnej kuchni. Jednak planując swoją kuchnię bez pomocy architekta należy pamiętać o kilku przydatnych wskazówkach.
1. Należy obiektywnie ocenić potrzeby - np. nie każdy potrzebuje dużej lodówki side by side. Zastanowić się jaka stylistyka nam odpowiada i jak będzie pasować do reszty mieszkania czy domu.
2. Przy usytuowaniu sprzętów takich jak lodówka, zlew, płyta itd. należy pamiętać o ergonomii. W skrócie oznacza to wykonywanie jak najmniejszej ilości ruchów przy przygotowywaniu posiłków.
3. Wybór sprzętu AGD powinien być dostosowany do naszych możliwości i potrzeb. Czy będziemy używać ekspresu do kawy , bo ja np. lubię lurę z kawy rozpuszczalnej. Nie żałujmy miejsca na zmywarkę i na duży zlew. Nawet jak mamy małą kuchnię nowoczesny zlew z deską do krojenia może zastąpić nam brakujący blat.
4. Meble planujmy skrupulatnie przewidując przeznaczenie każdej szafki. Zachęcam do stosowania koszy cargo - po wysunięciu widać zawartość. Narożne szafki zawsze są kłopotliwe ale mamy odpowiednie rozwiązania umożliwiające łatwy dostęp.
5. Oświetlenie w kuchni jest kluczowe. Nie ograniczajmy się do jednej lampy na środku pomieszczenia. Najważniejsze jest prawidłowe oświetlenie blatu ze zlewem i płytą grzewczą.
6. Nie przesadzajmy z ilością płytek na ścianach. Pomyślmy o innych rozwiązaniach - szyba hartowana, taki sam materiał na ścianie jak na blacie,
7. Przy doborze kolorystyki i materiałów wykończeniowych kierujmy się zasadą "mniej znaczy więcej" szczególnie w małych kuchniach. Ograniczmy ilość kolorów i faktur. Jednobarwna zabudowa zawsze optycznie powiększy pomieszczenie.
8. Ilość rozwiązań na podłogę jest nieograniczona. Przy kuchni otwartej możemy zastosować taki sam materiał jak na podłodze w pozostałej części dziennej. Jednakowo wykończona powierzchnia podłogi nie zmniejsza optycznie i nie tworzy sztucznych podziałów. Obecnie dostępne materiały (panele, płytki) pozwalają na taką swobodę.
Tym razem na tapecie będzie kuchnia. Początkowo w przygotowanych wizualizacjach zostawiłam układ z projektu zmieniając jedynie usytuowanie sprzętów. Jednak znajdując miejsce na stół jadalniany w pokoju dziennym, kuchnia w kształcie litery L, pozostałaby z niewykorzystanym miejscem na środku pomieszczenia i z niewielką ilością blatu roboczego.
Druga propozycja zagospodarowania przestrzeni przewiduje wyspę dostępną z trzech stron. Wersja z wyspą zapewnia dużą ilość blatu, możliwość przygotowywania posiłków przez więcej niż jedną osobę, skoncentrowanie pracy w jednym miejscu.
Konieczne zmiany przy takim układzie, to przeniesienie drzwi do spiżarni.
Piewotna aranżacja
Wprowadzone zmiany w aranżacji
Wizualizacja - propozycja nr 1.
Wizualizacja - propozycja nr2.
Moim zdaniem nie ma recepty na zaprojektowanie idealnej kuchni. Jednak planując swoją kuchnię bez pomocy architekta należy pamiętać o kilku przydatnych wskazówkach.
1. Należy obiektywnie ocenić potrzeby - np. nie każdy potrzebuje dużej lodówki side by side. Zastanowić się jaka stylistyka nam odpowiada i jak będzie pasować do reszty mieszkania czy domu.
2. Przy usytuowaniu sprzętów takich jak lodówka, zlew, płyta itd. należy pamiętać o ergonomii. W skrócie oznacza to wykonywanie jak najmniejszej ilości ruchów przy przygotowywaniu posiłków.
3. Wybór sprzętu AGD powinien być dostosowany do naszych możliwości i potrzeb. Czy będziemy używać ekspresu do kawy , bo ja np. lubię lurę z kawy rozpuszczalnej. Nie żałujmy miejsca na zmywarkę i na duży zlew. Nawet jak mamy małą kuchnię nowoczesny zlew z deską do krojenia może zastąpić nam brakujący blat.
4. Meble planujmy skrupulatnie przewidując przeznaczenie każdej szafki. Zachęcam do stosowania koszy cargo - po wysunięciu widać zawartość. Narożne szafki zawsze są kłopotliwe ale mamy odpowiednie rozwiązania umożliwiające łatwy dostęp.
5. Oświetlenie w kuchni jest kluczowe. Nie ograniczajmy się do jednej lampy na środku pomieszczenia. Najważniejsze jest prawidłowe oświetlenie blatu ze zlewem i płytą grzewczą.
6. Nie przesadzajmy z ilością płytek na ścianach. Pomyślmy o innych rozwiązaniach - szyba hartowana, taki sam materiał na ścianie jak na blacie,
7. Przy doborze kolorystyki i materiałów wykończeniowych kierujmy się zasadą "mniej znaczy więcej" szczególnie w małych kuchniach. Ograniczmy ilość kolorów i faktur. Jednobarwna zabudowa zawsze optycznie powiększy pomieszczenie.
8. Ilość rozwiązań na podłogę jest nieograniczona. Przy kuchni otwartej możemy zastosować taki sam materiał jak na podłodze w pozostałej części dziennej. Jednakowo wykończona powierzchnia podłogi nie zmniejsza optycznie i nie tworzy sztucznych podziałów. Obecnie dostępne materiały (panele, płytki) pozwalają na taką swobodę.
Komentarze
Prześlij komentarz