sobota, 1 października 2011

Choreografia codzienności

Choreografia codzienności - aranżacja loftu na konkurs organizowany przez firmę deweloperską Grupa Inwestycyjna Hossa SA.
W odpowiedzi na temat konkursu powstały wnętrza przestronne wyznaczone indywidualnymi
potrzebami przyszłych mieszkańców. Zaprojektowane pomieszczenia, to alternatywa dla ciasnych,zamkniętych mieszkań.
Każdy szuka w zastałej przestrzeni układu funkcjonalnego, takiego jaki najbardziej wpisze się w jego życie.
Wnętrza stworzone dla wymagających klientów pochłoniętych pracą. Po powrocie do domu pragnących spędzać jak najwięcej czasu w gronie rodzinnym.
Parter mieszkania, to duża otwarta przestrzeń salonu, jadalni i kuchni. Czarna "kostka" na środku części parterowej ukrywa w sobie łazienkę, garderobę oraz sprzęt audio wizualny . Pomieszczenia w "kostce" doświetlone są niewielkimi przeszkleniami. "Kostka" to rodzaj rzeźby z półkami,szkłem i wnękami o różnym przeznaczeniu.
Wspólne biesiadowanie oraz przyjęcia zaczynają się i kończą tuż przy przeszkleniu, gdzie można kontemplować widok za oknami. Salon jako jednoprzestrzenne wnętrze łączy w sobie kilka funkcji - do pracy, wypoczynku i spotkań towarzyskich.
Kuchnia jako serce i nieodzowny element każdego domu jest funkcjonalna z prostym układem szafek.
Kolorystyka jak w całym domu - połączenie czerni z naturalnym kolorem drewna klonowego. W kuchni możliwe jest jednoczesne funkcjonowanie jako kucharz i obserwator zasiadając przy wysokim czarnym blacie.
W pustce nad jadalnią umieszczone zostały schody, a łazienka i sypialnia na piętrze zostały tak zaprojektowane aby były pomieszczeniami równocześnie otwartymi i zamkniętymi.
Tajemnica salonu kąpielowego, gdzie wykorzystano kolekcję płytek "Tubądzin", tkwi w drzwiach suwanych - łamanych.
Jednym ruchem z wąskiego pomieszczenia łazienka staje się salonem kąpielowym z widokiem na krajobraz za przeszkleniem. Klasyczne połączenie czerni i bieli wzbogaca obudowany płytą lakierowaną stelaż toalety który stanowi w tym pomieszczeniu miejsce do przechowywania.
Wykorzystując przeszklenia w sypialni zyskujemy aspekt wizualny, optycznie zwiększający pomieszczenie.
Unikając zastosowania pełnej ściany działowej cała powierzchnia antresoli staje się całością.
Główną ideą zaprojektowanych wnętrz jest prostota w łączeniu funkcji i formy.