wtorek, 26 stycznia 2016

kosztowne zmiany

Konsekwencje nieprzemyślanych, naprędce wrysowanych aranżacji w projektach domów gotowych lub od dewelopera są czasami kosztowne, a czasami niemożliwe do poprawienia.
Ten przykład pokazuje, że tuż po postawieniu domu już burzymy i przerabiamy. Spiżarnia usytuowana przy kuchni jest za duża, a kuchnia nieproporcjonalnie mała do wielkości całego domu.
Jak widać na proponowanej aranżacji w kuchni mamy bardzo mało blatów roboczych, co jest dużym błędem. Lodówka jako duży element nie powinna stać na widoku i zabierać światło.



Mój projekt przewiduje zmniejszenie spiżarniani i wyburzenie ściany między kuchnia i aneksem jadalnym. Dzięki tym zmianom uzyskujemy dużą szafę kuchenną z lodówką, piekarnikiem i ukrytym przejściem do schowka pod schodami. Duża wyspa w miejscu wyburzonej ścianki zapewni miejsce do pracy ale też kontakt wzrokowy z reszta strefy dziennej domu.



Oczywiście jak skończymy będą zdjęcia z realizacji.
Oglądajcie projekty przed ich kupnem !

niedziela, 24 stycznia 2016

egg


Pomysł na łazienkę zrodził się w mojej głowie już bardzo dawno. Właściwie tuż po konkursie Roca w którym dostałam wyróżnienie. Łazienka z konkursu Roca i Hansgrohe moją podobne podejście do tematu.
W obu projektach myślałam o pomieszczeniu jako zwartej bryle ale też jako niezależnej jednostce.



Łazienka - "Egg" - Konkurs Hansgrohe 2016. Projekt konkursowy przewiduje wykonanie kapsuły z jednolitego materiału jakim jest Corian®. Mój projekt konkursowy zakłada umieszczenie "jaja" w np. poprzemysłowych obiektach.



Łazienka - "kostka" - Konkurs Roca 2013. Wizja łazienki jest efektem poszukiwań przestrzenno - funkcjonalnych. Zwarta konstrukcja łazienki pozwala na traktowanie jej jako niezależnego, mobilnego elementu. "Kostka łazienkowa" może stanąć w salonie łazienkowym jak i w części prywatnej domu. Ideą projektu była możliwość równoczesnego korzystania z urządzeń nie mając kontaktu wzrokowego z drugą osobą i umieszczenie wszystkich urządzeń w prostej bryle. Od strony wanny, kabiny i toalety łazienka zamknięta jest szklaną ścianą z zielenią. Forma kostki posiada wycięcia na urządzenia.

niedziela, 10 stycznia 2016

dom na lotnisku



Przykład jak buduje się według swoich indywidualnych potrzeb.
Instruktor latania Colin oraz jego partnerka Marta - artystka, zapragnęli zamieszkać na swoim lotnisku. Chcieli ograniczyć dojazdy, codziennie obserwować pas startowy i wybudować dom wzorowany na hangarach takich jakie już stały na lotnisku.
Przez ponad dwa lata borykali się z budową, a zamknięcie jej utrudniała pogoda. Szkockie wybrzeże obfituje w silne wiatry i częste opady. Kiedy już postawiono stalową konstrukcję teren nawiedził huragan największy od stu lat. Zaprojektowano konstrukcję przemysłową , która miała przerwać wiejące w tym miejscu silne wiatry i w tym czasie zdała egzamin.

Dom zaprojektował jeden z najlepszych architektów w Szkocji Richard Murphy - www.richardmurphyarchitects.com
Obity blachą falistą, taką jaką wykańcza się budynki gospodarcze w okolicy, wygląda jak stalowa rzeźba, a kolory otoczenia i zmieniające się niebo odbija się w elewacji.
Na piętrze znajdują się pomieszczenia dla właścicieli - kuchnia, salon itd. Parter przewidziany jest dla gości zlatujących z różnych stron. Kapsuły sypialne dla gości, to okrągłe ściany z bulajem.
Patrząc na budynek wydaje się jakby obie kondygnacje były niezależne, a jedna z nich unosiła się.
Budujmy tak !!!